Enneagram


Het Enneagram is een eeuwenoud psychologisch model. Het zou ontstaan zijn in het sarmoeg broederschap in Babylon, hoewel er geen bewijs bestaat dat dit broederschap heeft bestaan. Via Pythagoras en de Egyptische woestijnvaders is het model terecht gekomen bij de Soefi's. Zij zijn lang de hoeders geweest van de wijsheid die in het Enneagram verborgen ligt. In onze tijd is het Enneagram via een Grieks-Armees wijsheer, Goergei Gurdjieff en een esoterische leraar uit Bolivia, Oscar Ichazo, weer opnieuw bekend geworden. De stroom van publicaties over het Enneagram is in de Verenigde Staten op gang gekomen door onder andere Helen Palmer, Claudio Naranjo en Don Richard Riso & Russ Hudson.

Het Enneagram geniet steeds meer bekendheid, zowel bij bedrijven als particulieren en is bekend om zijn Enneagram typologie, de enneatypes en van het Enneagram als procesmodel. Vooral vanwege de praktische toepassing en de eenvoud.


Zoek je adressen voor Enneagram? Op deze pagina vind je verwijzingen naar een coach, therapeut, workshop, cursus of opleiding.

alternatieve-kadobon-paars-horizontaal-web