Enneagram Type

Het Enneagram beschrijft negen basis karakterstructuren van de mens. Elk Enneagram type heeft zijn eigen gedragspatronen, een motivatie om iets te doen of juist niet te doen, een manier van denken en voelen. Ook vertelt het enneagram iets over sterke en zwakke kanten van een karakter. Mensen die in aanraking komen met het Enneagram vinden het leuk om 'hun' type te ontdekken. 'Wie ben ik?' is immers een vraag die velen bezig houdt.

Hoe begrijpelijk ook: dat is meteen de valkuil. Het Enneagram is niet bedoeld om je type te ontdekken, maar om te ontdekken hoe je jezelf van 'jouw' enneatypische gedrag kunt losmaken. Daarbij vormt het ontdekken van je enneatype uiteraard wel een hulpmiddel.

Een andere opmerking bij het gebruik van het enneagram als karaktertypologie heeft te maken met de negen types. Het is een te eenvoudige veronderstelling dat er maar negen verschillende soorten karakters bestaan. Als dat zo was, dan was de mensheid al lang klaar met zijn zoektocht naar wie hij is. Er zijn dan ook vele subtypes per basistype mogelijk. Ook is het zo dat je van alle karakterstructuren wel iets in jezelf zult herkennen.Je kunt het Enneagram dan ook gebruiken als spiegel om in te kijken, zodat je steeds een stukje meer van jezelf en je gedragingen doorgrondt.   

alternatieve-kadobon-paars-horizontaal-web